Thursday, 25 August 2011

Masihkah anda ingat pada..........(part 3)

Assalammualaikum.....
fuyoo...
da part 3....thanx to my reader!!!
dan kebanyakan mereka x puas hati bila aku cakap dulu aku kurus...HAHAHA!!
entry kali ni aku nk dedicate kt Aiman Kamal (fb)...sebab dia yang bagi kat aku idea ni....
first part aku cite pasal jajan,2nd part aku citer pasal mainan tradisional kan....
ok,entry kali ni aku nk citer pasal permainan yang advance sikit dari tradisional....
cara permainan lebih kurang jek...cume barang2 dia agak mahal sikit hingga menyebabkan para parents tkot membawa anak mereka ke jaya jusco atau carrefour....

BEYBLADE!!!
permainan yang sememangnye hot pada zaman aku...
mainan ni kalo xpandai pusing mmg teramat berbahaya...kemungkinan anda akan terkena penyakit kentut berbuih dan mata berhingus....haha..
mainan ni agak best sikit sebab ade banyak tournament yang aku boleh masuk...tapi aku x nak masuk....
hadiah dia pun bangang2 jek kan...sebab tu malas nak join....
harga benda ni ikut jenama korg pilih....kalo yang mahal biasanya kalo x silap aku yang original punya la...dalam rm 40-60...
kalo yang cikai2...boleh beli kat kedai runcit yang harga dalam rm 10-30...
yang buat aku nak main benda ni pun sebab design gasing ni sendiri...
ada yang kecil molek,ade yang besar gedabak....
tapi aku cm biasa la...ikut saiz badan...ambik yang kecik cukup la....
memang habis rabak duit parent aku buat beli benda ni jek....haha....
siap beli 1 set gelanggang lagi tuk main ngan jiran2 n member2 aku....
main siap ada rule...siapa kalah,beyblade dia akan dirampas....agak kejam masa tu kan....
kesian...beyblade ni kejap jek naik....memang korg da x jumpa lagi benda ni dekat kedai....
tapi yang best,siap ada cartoon dia lagi...haha...ada keluar kuasa2 superpower kat beyblade tu.....
haha....alhamdulillah aku merasa jugak game ni walaupun sekejap....


TAMIYA!!!
laju siot kereta ni!!!
masa zaman ni....mainan ni la aku rasa yang paling mahal dari segi kos untuk main....
sebab kita bukan setakat beli kereta jek...kena beli track dia sekali...
harga untuk kereta mainan ni yang paling mahal pernah aku beli dalam rm 90...
mahal gila!tu belum cerita pasal enjin dia lagi....
track dia pulak lebih murah dari kereta...dalam rm 60 dapat la...noob jek track dia...pendek nak mampus...
yelah,kalo nak main x pakai track,memang macam nak kejar anak babi berlari la laju dia....
dia ade banyak jenis...macam kereta betul la...ade front wheel...back wheel...ngan 4wd...
aku dulu ada gak masuk competition dia....
bajet da laju kereta aku...
masa tu aku dengan member aku Najmuddin Isham (fb) nak masuk tournament dekat ue3,cheras...
semangat la nak menang...kereta aku dapat time 40.00++ second...
yang udin punya dapat 50.00+ second...
yang orang lain punya pulak....13.00++ SECOND!!
haha...loser gila time tu ktorg...haha....
kami pun pulang dengan penuh hampa tanpa rasa di hati ingin mendengar pengumuman pemenang...sebab da tahu awal2 ktowg akan kalah...haha
rasa cam x berbaloi jek join....tapi best sebab ada pengalaman....
mainan yang mahal tapi berbaloi....haha...



CRUSH GEAR!!!!!!!!
kereta paling ganas setakat ni....
tengok design pun da tahu....
haha...
cara main dia senang jek...
campak kat kereta member lain sekuat hati....
kalau pecah....dia kalah...haha....
yang ni murah sikit dari kereta tamiya tu....
harga kereta ni dalam rm 30 jek....
design dia memang gempak2 habis....
siap ada cerita kartun lagi....orang2 jepun memang kreatif kan....
crush gear ni pun lebih kurang macam beyblade,pupus ditelan zaman....



DIGI VICE!!!
permainan yang boleh membuatkan parent anda bergaduh hanya kerana ingin membelikan anda permainan ni...haha...
bukan murah benda ni....
nampak jek kecik...harga dia biasanya rm 90...dan terdapat di jaya jusco dan supermarket berdekatan sahaja...
seronoknya main benda ni sebab boleh battle dengan digi vice lain jek....
selain tu, korg kena bela digimon korg sampai besar...macam bela binatang betul2 katakan....
kena bagi makan,kena cuci berak dia,kena kasik tidur...
haha...
yang buat kelakar main benda ni...
korg boleh battle dengan tiang besi sahaja...
sebab benda ni detect kat besi.....
ni la kelemahan digi vice ni....
mainan ni jugak la antara mainan yang paling banyak dirampas ketika di sekolah...sebab diorg rajin bawak pegi skolah...haha...
lagi 1 kelemahan dia cepat rosak...main dalam seminggu jek da rosak...da la mahal....
memang beli sekali seumur hidup jek la...








mainan2 kat sini la yang mengimbas kembali macam mane aku belajar erti kesabaran....
sebab bukan senang nak jaga semua mainan2 ni....da la mahal...cepat hilang pulak tu....
thanx to my parent yang selalu berusaha untuk membelikan semua mainan2 ni masa kurus(kecil) dulu...
love u!!

2 comments: