Sunday, 27 May 2012

Tempat Paling Seram Yang Aku Pernah Pergi...(18SG)

assalammualaikum...
topik yg agak seram walaupun siang2 buta...kekeh...
dulu time aku duduk kt KL..kt cheras dulu...biasanya,kalau aku sakit ke..semput ke..mak aku bwk aku gi hospital lady templer...da tuka nme jd poliklinik cheras...spe2 yg tinggal cheras dulu...mesti tahu tempat ni..terperosok di tgh2 hutan dan berbukit kt bandar..tetibe jek ada sebiji hospital...
seram woo kalau tgk sekeliling klinik ni....aku siang2 dtg pun perut mahu kecut tgk...


tgk la gambar kt atas..ada rasa seram x..ni kalau lepak tgk bola pun mahu x jahanam jalan aku lari pecut kt situ..kekekeh...





tp la kn...kalau xsilap aku yg hospital ni penah masuk kt dlm citer nasib do re mi..kn ada mse dia msuk hospital sbb kena rembat ngan geng2 jahat tu...ni la kot hospital dia...kalau aku salah..tolong betulkan ea...
mcm2 aku dgr psl hospital ni...
yg bestnya...time dia da jd klinik...ianya cuma dibuka pada waktu siang saja...kul 6 da tutup...mlm yg ada lepak kt situ cuma hantu dgn pak guard jek...
lgpun..service yg dia tawarkan cume pesakit luar jek..da nme pun klinik...dia cume bukak bangunan yg blakang skali jek...bangunan lain xbukak...mase aku kecik dulu...aku sje2 msuk sampai ada wad...oh seram dia jgn citer la...time kecik..mne tahu pape kn...alhamdulillah...sepanjang aku pegi klinik ni...xpenah kena kacau pape lg la...tp kesian tempat ni terbiar gitu jek mse tu...

dgr citer skang da dirobohkan untuk buat bangunan lain...alhamdulillah aku dpt pegi tempat ni sblom dia nk jahanamkan...kira beruntung la jgk ea...


sekian sje dari tempat paling seram yg aku penah pegi..tempat korg cmne?citer la sikit kt komen bwh ni...thanx...

Saturday, 26 May 2012

Istilah Kepenjaraan di Malaysia

assalammualaikum...
aku tertarik nk baca benda ni...
baru aku tahu ada perbezaan antara hukuman penjara seumur hidup dgn penjara sepanjang hayat...
ape2 pun...jom la layan benda ni dulu...selamat membaca la woi pe ye pun...

1. PENJARA- Untuk menahan banduan yang belum dan yang telah dijatuhi hukuman penjara.


2. SEKOLAH HENRY GURNEY (SHG)Untuk menahan penghuni berusia antara 14 hingga bawah 21 tahun yang ditahan di bawah Perintah Mahkamah Juvana.

3.TEMPAT TAHANAN PERLINDUNGAN (TTP)- Untuk menahan orang tahanan yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960.

4. PUSAT PEMULIHAN AKHLAK (PPA)- Untuk menahan orang tahanan yang ditahan di bawah Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam Dan Mencegah Jenayah) 1969 dan Akta Dadah Berbahaya (Langkah-Langkah Pencegahan Khas) 1985.

5. BANDUAN REMAN-  Terdiri daripada orang yang ditahan di penjara sementara menunggu untuk dibicarakan.


TAHANAN MAHKAMAH RENDAH (TMR)
Mereka yang ditahan sementara atas Perintah Mahkamah Rendah.
TAHANAN MAHKAMAH SESYEN (TMS)
Mereka yang ditahan sementara atas Perintah Mahkamah Sesyen.
TAHANAN MAHKAMAH TINGGI (TMT)
Mereka yang ditahan sementara atas Perintah Mahkamah Tinggi.

6. BANDUAN JATUH HUKUM- Terdiri daripada banduan yang telah disabitkan kesalahan oleh pihak mahkamah.

Hukuman lama
Ertinya seseorang banduan yang dihukum penjara bagi suatu tempoh atau yang melebihi enam bulan atau bagi tempoh berturut-turut yang jumlahnya ialah atau melebihi enam bulan.
Hukuman Singkat
Ertinya seseorang banduan yang dihukum penjara bagi suatu tempoh kurang daripada enam bulan atau bagi tempoh berturut-turut yang jumlahnya kurang daripada enam bulan.
Banduan Pertama Kali
Ertinya seseorang banduan yang pertama kali disabitkan dan dimasukkan ke dalam penjara.
Banduan Berulang Kali
Terdiri daripada banduan sabitan yang telah berulangkali masuk penjara
Banduan Muda
Terdiri daripada banduan yang berumur kurang daripada 21 tahun yang dijatuhkan hukuman oleh mahkamah
Banduan Dadah
Terdiri daripada banduan yang telah disabitkan kesalahan kerana terlibat dengan kes-kes dadah oleh pihak mahkamah.

7. BUDAK NAKAL (JUVANA)- Terdiri daripada mereka yang berumur antara 14 hingga 18 tahun yang telah disabitkan kesalahan oleh Mahkamah Juvana dan mereka ini ditempatkan di Sekolah Henry Gurney.

8. ORANG TAHANAN (OT)- Terdiri daripada mereka yang ditahan di bawah perintah Tahanan oleh pihak berkuasa (Menteri Dalam Negeri):

Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960.
Mereka ini ditahan di Tempat Tahanan Perlindungan.
Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969.
Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969.
Akta Dadah Berbahaya (Langkah-Langkah Pencegahan Khas) 1985.
Mereka ini ditempatkan di Pusat Pemulihan Akhlak.

9. BANDUAN DAGANG (BD)- Adalah warganegara asing yang ditahan di penjara sementara menunggu pengusiran pulang ke negara asal mereka. Mereka terdiri daripada banduan yang telah tamat menjalani hukuman penjara dan juga mereka yang ditahan terus di penjara di bawah Akta Imigresen.

10. BANDUAN AKHIR (BA)- Banduan yang dikelaskan sebagai banduan risiko tinggi dan terdiri daripada mereka yang dijatuhkan hukuman gantung sampai mati oleh mahkamah.

11. HUKUMAN SEUMUR HAYAT- Banduan yang menjalani hukuman sepanjang hayat mereka dan tiada tarikh bebas

12. HUKUMAN SEUMUR HIDUP- Banduan yang dijatuhkan hukuman penjara selama 30 tahun

13. TAHANAN LIMPAH SULTAN/GABENOR/YANG DI-PERTUAN AGONG

Banduan yang boleh dijatuhkan hukuman mati oleh mahkamah tetapi tidak dijatuhkan hukuman mati atas sebab banduan tersebut masih di bawah umur (juvana) atau ditakrifkan oleh pihak perubatan sebagai orang yang tidak siuman. Mereka ini tidak mempunyai tarikh bebas dan pembebasannya hanya melalui pengampunan oleh Sultan/Gabenor/Yang di-Pertuan Agong termasuk banduan gila yang ditahan di rumah sakit jiwa atas limpah Sultan/Gabenor/Yang di-Pertuan Agong.








mati2 aku pikir penjara seumur hidup tu penjara sampai mampus...rupa2nye bkn....

Sumber: Jabatan Penjara Malaysia





10A di sekolah belum tentu 4.00 di universiti

assalammualaikum...
nk bincang sgt2 post ni...tp x reti nk starting...xpe2...try satu2...nanti ade la idea..
kenapa aku cakap 10A di sekolah belum tentu 4.00 di universiti?
kita kena igt..yang cara pembelajaran di sekolah teramat berbeza dgn u..
kt u,korg kena blajar sendiri2..sedangkan masa skolah dulu kita kena suap mcm2 dgn cikgu...cikgu paksa kita belajar...kt u...xde spe pun nk halang ko nk blajar atau x..janji bila result kuar...ko dpt result yg bagus2...
setiap kursus yg kita mintak tu..sebenarnya mempunyai pelbagai keupayaan yg korg ada...
cm contoh..course yg aku amek adalah diploma pengurusan maklumat..atau dlm bahasa inggeris kita pnggil diploma in information management...
dlm course ni...sape2 yg rasa mmg kencang dalam menghafal dan mengingat atau sng cerita suke membaca...mmg sesuai dgn course ni...sbb kt sni mmg otak ko menghafal jek la...jd..kalau x pegi kelas pun xpe..janji kt bilik ko study semula...bg cpt paham...tp jgn slalu sgt xdtg kelas...kang kena barred sendiri tanggung...jgn nk petik kt blog ni plak k..
cm aku,aku ni xtw la nk ckp otak ape...maybe otak jenis xsuke membaca...menghafal...dan sama waktu dgnnya kot..tp seriously..aku kalau menghafal..benda yg aku hafal cume bertahan dlm 3 jam jek...pastu da lupa semua...
bg bdk2 yg mse spm dulu subjek sejarah...english..geo..dan yg lain2 yg kena hafal...aku cadangkan ko amek la course ni...insyallah kalau rajin dan ada rezeki...korg akan dpt pangkat kelas 1 bila da grad nti...
so,sebenarnya...setiap course yg kita amek ni...ada method yg mmg dlm kepala otak ko kena ada...contoh..diim=mengahafal..dqs/dcs=mengira..dbs/acc=kira2 dlm akaun..
so..kalau jenis yg 4.00 dlm diim...belum tentu 4.00 kalau amek course dqs...sbb cara belajar berlainan...
serupa jgk dgn bdk dqs yg 4.00..belum tentu 4.00 dlm diim..
kt u ni...kalau da rasa diri kita xpandai..kena la belajar rajin skit...cm aku...bkn otak menghafal...tp alhamdulillah mase final aritu aku xtdo mlm nk menghafal jek...kira aku dpt jwb 80% soalan mse final aritu...disebabkan aku punya carry mark cm ape ntah...aku pnya gred terus jatuh..aku xkisah sgt..sbb carry mark jek aku nk kena perbaiki lg...final nmpak da ok...so..sem dpn nampaknya kena kerja keras sikit untuk dptkan carry mark..kalau da dpt dalam 30/40..mmg aku rsa bersyukur sgt...


dkt u..sebenarnya kalau nk pandai..korg kena rajin lebih skit dari zaman sekolah...lecturer jarang ksik note2 diorg..kalau ada pun...kira korg untung la dpt lecturer cmtu...
ada senior aku dulu...dia time skolah dekat mrsm..dia spm dpt 5 A..yg aku tahu dia punya A semua subjek2 yg susah..cm sains tulen..add math..math modern..then dia dpt masuk matrik...
kt matrik..dia kena buang..sbb ponter rendah..aku tanya la dia cmne dpt pointer rendah..dia kata sbb dia mls nk study..then asyik main dota jek kt bilik...
pastu dia dpt masuk uitm..amek diploma computer science..course ni..mmg byk gler pakai math ngan addmath cm skolah dulu...disebabkan dia punya malas tahap dewa time nk study...akhirnya beliau tersingkir dlm uitm ni...bayangkan..besok paper dia..mlm tu boleh plak dia melantak main dota...aku da ckp kt dia byk kali..ape boleh buat..da dia xnk dgr...aku mls la nk bebel lebih..pada keesokan harinya..dia tertido sampai lupa nk gi paper dia...muka selamber jek...dia kata nanti la buat mc kt penawar...bila da msuk sem dpn..aku tanya la senior aku yg lain psl dia..rupanya da dismiss...xtw la nk ckp ape..da dia degil...



kalau korg pandai bahagi2 masa kt u...insyallah korg boleh berjaya...time main..main jgk..time study..study la btul2..jgn la main jek sepanjang masa...bila time nk blajar..bila time nk rehat...itu belum lg dgn aktiviti kolej yg berlambak nanti...lg la xde mase nk setel assignment...



akhir sekali...dlm nk pilih course nanti..siasat betul2 course yg korg amek tu...cara belajar dia cmne...itu ini...sbb nnti xde la menyesal di kemudian hari..pilih course yg korg rasa boleh bwk...bkn yg ko minat..kdg2..course yg kita minat..belum tentu kita boleh bwk...apepun...gdluck la pada sesape yg dpt sambung belajar..

kesimpulannya...x semua org terkena cm aku ckp...ada yg lemah menghafal..tp disebabkan dia rajin...boleh jek score dlm course tu...
assalammualaikum...

Monday, 14 May 2012

Punca kegagalan M.utd untuk perebutan EPL?

assalammualaikum pembuka bicara...
woot2...jgn nangis2 fans lembu semua...haha
semalam da tgk cmne perlawanan paling dramatik dlm sejarah epl...
edin dzeko ngan aguero score injury time..semua dlm masa 2 minit saja...
ramai peminat lembu xcaya...percayalah!kalau xcaya,gi tgk balik game tu kt astro...haha
m.utd pada mulanya digeruni cuak babi oleh semua team epl sbb kencang sgt titik arsenal smpai 8-2..
yg pompuan,xkenal m.utd pun tetibe minat...bangang semua tu...haha..
cmne m.utd boleh kalah dlm perebutan tu?padahal masa city da kalah dgn arsenal..mancini da putus asa...
maybe ni la punca2 m.utd gagal kali ni..

1. kekalahan m.utd ditangan city sekali lg dlm perlawanan liga...padahal time tu m.utd da leading 3 point..sejak tu,mata terus sama sampai city juara...

2. m.utd seri dgn everton...pelik,cmne m.utd da sdp leading 4-2..tetibe dlm masa 2-3 minit..everton kejar balik sampai 4-4...defend sengal disitu...

3. masalah pemain yg byk injured...

4. masalah bahagian serangan yg xberapa nk tajam...pakai nani,mmg dia main sorg la...nk jd ronaldo konon...puih!

5.kebijaksanaan mancini dlm menyusun pertahanan...ramai yg xtw..sebenarnya kalau coach2 itali ni...biasanya dia mmg pakai strategi defend yg kebal...tgk matteo...betapa kebal benteng chelsea masa lawan barca...

6. mental pemain m.utd yg terlalu yakin...

7. pembelian mancini yg tidak sia2..cm aguero dgn nasri...mmg dua2 tu hebat...

itu sahaja dari saya...mintak maaf terkasar bahasa...adat la mng kalah...bye2...