Thursday, 25 August 2011

Masihkah anda ingat pada..........(part 2)

Assalammualaikum.....
kalau sebelum ni aku citer pasal jajan jek...
kali ni aku nak cite permainan tradisional masa aku kecik2 dulu....
zaman skang ni pun aku da jarang jumpa budak2 main benda ni...
yela...zaman sekarang kena la up-to-date....
budak2 zaman sekarang demand...nak aje barang2 yang mahal...
psp,ipod,xbox,laptop....
main benda ni bukan boleh buat member pun....
tapi, x pe la...da takdir kan....

Baling selipar....
permainan yang kena ada strategi sendiri tuk menang....
memang selalu selipar asadi aku la jadi mangsa....tu belum lagi yang mempunyai penyakit kaki berbau cengkam...haha....
punya la seronok kalo da dapat tembak sorg.....
paling aku benci time aku nak susun selipar,time tu la diorg aim aku...
kalau baling slow2 aku boleh terima...ini kalo boleh nak baling cam nak baling kat anjing liar....
pape pun...game ni memang seronok...mengalahkan main dota kat kolej...haha....

Konda-kondi
permainan ni aku x dapat nak jelaskan kat korg...
kena main sendiri baru paham....peraturan dia pun aku da lupa....
game ni betul2 menguji kesabaran...sebab siapa yang noob main ni...mmg kena caci maki hamun la...yela...punca kekalahan....
game ni kena la main kat tempat yang berpasir atau bertanah...orang gila jek main kat simen....
sebab game ni kena korek lubang dulu...nak letak kayu....
aku main benda ni biasanya sebelum nak naik bas pegi skolah agama....
dalam pukul 7.00 pagi gitu ktorg pun main la...sampai la bas datang....
so,ktorg pun pegi skolah dalam keadaan berpeluh...aktif la kononnye....
lepas tu,kat kelas pun da ngantuk...haha....


gasing...
harga dalam rm 1.20 jek....
lepas beli kena la ratakan mata paku dulu...
baru dapat pusing lame...
tapi kalo nak lawan kena asah kasik tajam...
baru boleh toreh gasing member...
punya la bangga kalau dapat toreh...
haha....
cara baling pun ada nama dan cara...
yang aku ingat cara bulan dengan cara ayam jek....
cara paling best bulan la...
sebab boleh keluarkan member punya gasing kat bulatan tu....
kalau cara ayam nak buat pecahkan gasing member jek...bila da kena patuk...baru best...baru ada fight...
benda ni x boleh main kat dalam rumah...kemungkinan akan terkena tv plasma atau almari kristal kat rumah anda...hahaha...
gasing ni berbahaya jugak kalau korg x reti baling.....atau gulung longgar....
kalau sekarang ada jual lagi...aku kadang2 rasa nak beli jek.....



ini la kehidupan ku masa aku kecik2 dulu.....
permainan tradisional ni la punca aku dapat ramai member baru....
setiap kali aku ternampak permainan2 ni...
mesti aku terkenang zaman kegemilangan aku masa kanak2....
masihkah anda ingat.........................

2 comments: