Saturday, 27 August 2011

Aku dan Rokok


Assalammualaikum....
Aku firdaus dan aku perokok...aku xpernah bangga dengan rokok ni....
My father also smoker,so secara tidak langsung aku pun da terdedah dengan rokok ni....
Padahal masa kecik dulu aku paling benci rokok...aku x kawan dengan perokok masa kecik...sebab mak aku x kasik...
Macam mana aku mula hisap rokok?
Aku terpengaruh dari kawan2....selain terasa ingin mencuba....
Dari mencuba,sampai la jadi ketagih....
Aku start hisap rokok masa umur aku 18 tahun...masa tu aku da start keje part time....
Member2 kat tempat aku ramai hisap rokok....bila lepak dengan diorg...mesti masing2 membakar....
Aku sorg jek x hisap....bila diorg offer...aku mula2 tolak...lame2...aku try la jugak...
First2 aku da dapat dunhill...memang sekali hisap,terus sampai otak la...naik pening kepala aku...sampai x boleh berdiri...dia punya nikmat masa tu memang terbaik!sampai x ingat kesannye....
Lepas tu aku mula la beli rokok sendiri...mula2 rokok murah...nusan jek...lame2  aku start beli yang mahal...marlboro dan Winston...
Kalau sekotak Winston 20 batang aku boleh habiskan dalam masa 3 hari...kira x de la teruk sangat....itu kalau kat rumah...
Kat kolej...kalau aku dapat bilik yang boleh hisap rokok...memang sekotak 1 hari la....banyak kan?yela,main depan computer,bakar.lepak dengan member,bakar.lepas makan,bakar.gi tandas,bakar.bosan,bakar.balik kelas dengan sebelum pergi,bakar.memang gila hitam paru2 aku...
Tapi sekarang memang da kurang la aku hisap...sebab sem ni aku dapat bilik yang roomate2 dia x hisap rokok..bersyukur sangat2...kalau aku nak hisap,biasanya aku lepak bilik senior aku...sambil hisap sambil main gitar...baru layan...
Kalau kat rumah...aku x pernah hisap depan parent aku...sebab aku x nak parent aku tengok aku membunuh diri secara perlahan....aku hormat diorang.....biasa aku hisap kat tepi tangga atau dalam bilik...
Kalau kat rumah mak cik aku kat damansara...aku memang hisap kat luar...sebab dia ada anak kecik...kesian dia kalau terkena asap...kalau dia dekat2 dengan aku masa aku hisap...aku halau dia pergi jauh2....kecik lagi,x baik kena asap...lagipun dia ada asma...
Aku ni memang ambil risiko tinggi...sebab aku ada asma...tapi hisap rokok...sedara2 aku selalu membebel sebab aku hisap rokok...aku jenis x makan saman punya orang.....
Kalau korg nak tahu rokok apa paling aku suka,memang Marlboro soft pack la jawabnya...external hard disk aku pun nama rokok...haha...yang paling dibenci rokok keris..sebab ada rasa LIPAS...
Aku akan berhenti merokok...tapi bukan sekarang...maybe aku da nak kahwin nanti...baru aku stop....yela,pas kahwin mesti la kena berubah.....
Walaupun ramai kawan2 aku suruh berhenti,tapi aku cakap kat diorg bukan sekarang...1 masa nanti....


p/s:jangan sesekali niat dalam hati nak mencuba rokok ni....sekali mencuba,sampai mati ketagih...bila da ketagih,sumpah susah nak berhenti....

1 comment:

  1. Cutting down your cigarettes?

    Saya ada cara utk berhenti merokok dgn mudah. Harga rokok pun dah melambung2. Baik guna duit tu utk beri reward pada anak2 ke, utk bawa isteri candle light dinner ke, htr mak ayah g umrah ke, derma kat tahfiz ke, bayar zakat ke.....kan....

    So, siapa nak berhenti merokok boleh contact saya 01137007328 Azah

    ReplyDelete